Λογοτεχνικός Διαγωνισμός

Λογοτεχνικός Διαγωνισμός

Ανακοίνωση Νικητών

Το 121 Words διοργάνωσε έναν νέο λογοτεχνικό διαγωνισμό σε συνεργασία με το περιοδικό δρόμου «σχεδία» και με την ευγενική χορηγία του "AthensCon", όπου διακρίθηκαν οι παρακάτω 5 συγγραφείς με αλφαβητική σειρά:

Νίκος Καρμοίρης - Φως

Μαρία Μαππουρίδου - Σχέδια

Χρήστος Πολατίδης - Το πέρασμα

Χρυσαυγή Τούμπα - Ο Αυγουστής

Οι 5 συγγραφείς κερδίζουν τα εξής μοναδικά έπαθλα:

Μία διήμερη πρόσκληση για το φετινό συνέδριο ποπ κουλτούρας "AthensCon" που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο κλειστό Γήπεδο Tae Kwon Do στις 1-2 Δεκεμβρίου. 

Επιπλέον, τα κείμενά τους θα δημοσιευτούν στις αρχές του 2019 σε έντυπο τεύχος της «σχεδίας», έτσι ώστε να τα απολαύσει και το αναγνωστικό κοινό του περιοδικού.

Διοργάνωση:

To AthensCon είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ κόμικς και ποπ κουλτούρας της χώρας και θα πραγματοποιηθεί φέτος για τέταρτη χρονιά στο Tae Kwon Do στις 1-2 Δεκεμβρίου. Σας περιμένουμε όλους, μικρούς και μεγάλους σε ένα μαγικό διήμερο γεμάτο εκπλήξεις.

Σχεδία Σωτηρίας

Σχεδία Σωτηρίας

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τις 205 υποψήφιες ιστορίες του νέου μας λογοτεχνικού διαγωνισμού που περιέχουν αυτούσια την λέξη «σχεδία».

Το 121 Words είναι μία ιστοσελίδα αφιερωμένη στη διάδοση της λογοτεχνίας flash fiction. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε, να γράψετε και να δημοσιεύσετε ηλεκτρονικά μικρές ιστορίες των 121 λέξεων ακριβώς.

  Η «σχεδία» είναι το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου, επίσημο μέλος του Διεθνούς Δικτύου Περιοδικών Δρόμου. Η «σχεδία» δεν πωλείται στα συνήθη σημεία διάθεσης Τύπου (περίπτερα κ.λπ.), αλλά αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές.

 

  Οι πωλητές αυτοί προέρχονται από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες: Άστεγοι, μακροχρόνια άνεργοι και, γενικότερα, άνθρωποι που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό στις πιο ακραίες τους μορφές. Από την τιμή πώλησης του περιοδικού (4,00 ευρώ), το μεγαλύτερο ποσοστό (για την ακρίβεια τα 2,70 ευρώ, εκ των οποίων το 2,06 ευρώ ως απευθείας «καθαρό έσοδο») πηγαίνει στον ίδιο τον πωλητή

  Πέρα από μια ξεχωριστή ευκαιρία που παρέχεται σε ανθρώπους που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό να εξασφαλίσουν με αξιοπρέπεια ένα μικρό έστω εισόδημα για να καλύψουν κάποιες από τις πιο βασικές τους ανάγκες και να ξαναχτίσουν, σιγά-σιγά, τις ζωές τους, η «σχεδία» είναι ένα
μέσο ενεργοποίησης και κοινωνικής (επαν)ένταξης.  

 

Λίγα λόγια για το περιοδικό δρόμου «σχεδία»

Shedia Logo_Periodiko Dromou.jpg

Η «Διογένης ΜΚΟ» είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, με έδρα την Αθήνα, που συστήθηκε στις αρχές του 2010. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως το περιοδικό «σχεδία», είναι αφιερωμένη  στην υποστήριξη και την προσπάθεια των αστέγων και των κοινωνικά αποκλεισμένων ανθρώπων να ενταχθούν ή να επανενταχθούν στον κοινωνικό ιστό.

 

Πληροφορίες και Όροι διαγωνισμού

Ποιες είναι οι φάσεις του Διαγωνισμού;


31 Οκτωβρίου-10 Νοεμβρίου: Υποβολή ιστοριών για τον διαγωνισμό.

15 Νοεμβρίου: Ολοκλήρωση ηλεκτρονικής δημοσίευσης των υποψήφιων ιστοριών μέσα στο Urnovl στη συλλογή «Σχεδία Σωτηρίας» και έναρξη αξιολόγησης από την κριτική επιτροπή.

25 Νοεμβρίου: Ανακοίνωση των 5 νικητών του διαγωνισμού.

Για να μείνετε ενημερωμένοι σχετικά με τις φάσεις του διαγωνισμού, μπορείτε να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας και στο facebook event του διαγωνισμού. Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα εδώ.
Τι ακριβώς περιλαμβάνουν τα έπαθλα;


Το 121 Words διοργανώνει έναν νέο λογοτεχνικό διαγωνισμό σε συνεργασία με το περιοδικό δρόμου «σχεδία» και με την ευγενική χορηγία του "AthensCon" και προσφέρει στους συγγραφείς που θα συμμετάσχουν τα εξής μοναδικά έπαθλα:

- 5 Νικητές θα κερδίσουν μία διήμερη πρόσκληση για το φετινό συνέδριο ποπ κουλτούρας "AthensCon 2018" που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο κλειστό Γήπεδο Tae Kwon Do στις 1-2 Δεκεμβρίου.

- Οι προσκλήσεις είναι ονομαστικές και δεν ανταλλάσσονται με χρήματα. Οι νικητές θα ενημερωθούν ηλεκτρονικά για το πώς μπορούν να παραλάβουν την πρόσκλησή τους και για τις ώρες προσέλευσης του κοινού στο AthensCon.

- Επιπλέον, τα κείμενά τους θα δημοσιευτούν στις αρχές του 2019 σε έντυπο τεύχος της «σχεδίας», έτσι ώστε να τα απολαύσει και το αναγνωστικό κοινό του περιοδικού. Οι νικητές θα ενημερωθούν ηλεκτρονικά σε ποιο τεύχος θα δημοσιευτεί η ιστορία τους, καθώς και πως μπορούν να παραλάβουν ένα δωρέαν αντίγραφο ταχυδρομικά.

Οι συνδρομητές του 121 Words που θα διακριθούν θα κερδίσουν μία επιπλέον διήμερη πρόσκληση για το "AthensCon 2018". Τα παραπάνω ισχύουν για όσους συγγραφείς είναι ήδη εγγεγραμμένοι συνδρομητές μας στις 25 Νοεμβρίου, όταν δηλαδή θα ανακοινωθούν οι 5 νικητές και όχι αργότερα. Μάθε πώς μπορείς να γίνεις συνδρομητής μας και να απολαύσεις επιπλέον μοναδικά προνόμια με μόλις 12 ή 24 ευρώ τον χρόνο.

Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα εδώ.
Με ποια κριτήρια θα γίνουν δεκτές οι ιστορίες;


Οι συγγραφείς μπορούν να υποβάλλουν τις ιστορίες τους μέσα από τη φόρμα υποβολής έως τις 10 Νοεμβρίου, ώστε να μπορέσουν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό:

- Οι ιστορίες θα πρέπει να περιέχουν αυτούσια τη λέξη «σχεδία». Δεν θέλουμε να περιορίσουμε την φαντασία των συγγραφέων, γι’ αυτό οι ιστορίες μπορούν να ανήκουν σε όλα τα λογοτεχνικά είδη και να απευθύνονται τόσο σε ενήλικο κοινό όσο και σε παιδιά ή εφήβους.

- Κάθε συγγραφέας έχει δικαίωμα να υποβάλει 1 ιστορία για τον διαγωνισμό, η οποία δεν θα πρέπει να έχει δημοσιευτεί ξανά στο 121 Words.

- Οι ιστορίες πρέπει να είναι όλες 121 λέξεων ακριβώς, χωρίς να προσμετράται ο τίτλος (χρησιμοποιούμε το Microsoft Word για την καταμέτρηση των λέξεων).

- Παρακαλούμε ο τίτλος της ιστορίας να διαφέρει από τον τίτλο της συλλογής που είναι «Σχεδία Σωτηρίας» ή από την λέξη «σχεδία».

- Οι ιστορίες θα πρέπει να είναι γραμμένες στα νέα ελληνικά (με ελληνικούς χαρακτήρες και χρήση μονοτονικού συστήματος).

- Εφόσον εγκριθούν, σύμφωνα με τα παραπάνω κριτήρια, θα δημοσιευτούν στην ηλεκτρονική συλλογή με τίτλο «Σχεδία Σωτηρίας» μέσα στο Urnovl και οι συγγραφείς θα ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά.

- Μόλις ολοκληρωθεί η φάση των υποβολών και δημοσίευσης, οι υποψήφιες ιστορίες θα διαβαστούν και θα αξιολογηθούν από την κριτική επιτροπή, η οποία θα αναδείξει τους 5 Νικητές που θα ανακοινωθούν στις 25 Νοεμβρίου τόσο μέσα από την ιστοσελίδα του 121 Words όσο και στη σελίδα μας στο Facebook.

Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας και δημοσίευσης του 121 Words μπορείτε να δείτε το τμήμα των FAQ's μας. Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα εδώ.
Ποια ήταν η κριτική επιτροπή;


Ευχαριστούμε θερμά τα μέλη της κριτικής μας επιτροπής που ανέλαβε το έργο της ανάγνωσης και αξιολόγησης των 205 υποψήφιων ιστοριών: Ο Χρήστος Αλεφαντής γεννήθηκε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, όπου, στα μέσα της δεκαετίας του ’50 είχαν μεταναστεύσει οι, εκ Πελοποννήσου ορμώμενοι, γονείς του. Ο Χρήστος Αλεφάντης είναι δημοσιογράφος με εμπειρία πάνω από 20 χρόνια. Είναι ο ιδρυτής και διευθυντής σύνταξης του ελληνικού περιοδικού δρόμου «σχεδία», το οποίο κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 2013. Είναι διαχειριστής της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Διογένης ΜΚΟ». Επιμελείται τη δημοσιογραφική ύλη και συντονίζει την εθελοντική ομάδα σύνταξης του περιοδικού δρόμου «σχεδία». Πέρα των δράσεων του στο πλαίσιο της «σχεδίας», το 2006 ξεκίνησε σε εθελοντική βάση την καμπάνια «Γκολ στη Φτώχεια» στην Ελλάδα, ενσωματώνοντας την εθνική ποδοσφαιρική ομάδα αστέγων, μια κοινωνική πρωτίστως πρωτοβουλία που αξιοποιεί το ποδόσφαιρο ως μέσο ενεργοποίησης και (επαν)ένταξης συνανθρώπων μας που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Η Λυδία Ελιόγλου, Φιλόλογος ΑΠΘ – Μ.Α Δημιουργικής Γραφής, είναι Εισηγήτρια των δια ζώσης και εξ αποστάσεως Εργαστηρίων Δημιουργικής Γραφής «Κάνε τις λέξεις σου να μετράνε». Εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης (ΚΔΒΜ Easy Learning – Βίλλυ Κονδυλίδου, macademy.gr) και του βιβλίου (επιμέλεια – διόρθωση), ενώ έχει εργαστεί επί σειρά ετών και ως δημοσιογράφος.

Είναι συγγραφέας του θεατρικού έργου «Από την παραλία πέρασες;» (εκδόσεις Κάπα Εκδοτική), το οποίο έγινε παράσταση ως παραγωγή του 57ου Φεστιβάλ Φιλίππων.

Στο προσωπικό της λογοτεχνικό blog “It’s a matter of poem” κείμενα και λογοτεχνικές σημειώσεις συνομιλούν με εικόνες δρόμου. Ποιήματά της εμπνευσμένα από graffiti (έμμετρα σατιρικά) έχουν μεταφερθεί στη θεατρική σκηνή υπό τον γενικό τίτλο «Ριμάζοντας» και την παράσταση να έχει ταξιδέψει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Καβάλα.

Κατά καιρούς κάνει συνεργασίες όπως αυτή με τον τραγουδοποιό και στιχουργό Στάθη Παχίδη στη μουσική παράσταση «Παρωδείον» (Θεσσαλονίκη), για να σιγουρευτεί ότι «Η σοβαροφάνεια του λόγου / Η κακοήθεια της ζωής» (το διάβασε μια μέρα σ’ έναν τοίχο) καταπολεμάται με το χιούμορ.

Η Γεωργία Βιολιτζή γεννήθηκε το 1983 και μεγάλωσε στην Καβάλα, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία και Συγκριτική Γραμματολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αγαπά τη λογοτεχνία, το σινεμά και τη φωτογραφία. Πειραματίζεται με πάθος με τη βιβλιοδεσία.

Από το 2012 διδάσκει δημιουργική γραφή (διήγημα, νουβέλα, ποίηση, θεατρικό κείμενο, σενάριο) σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Έχει διδάξει στο Σύνδεσμο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών στην Καβάλα, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ελευθερούπολης και από το 2015 σχεδιάζει και υλοποιεί το εβδομαδιαίο εργαστήριο για παιδιά και εφήβους στο Θερινό Σχολείο Τέχνης σταΛιμενάρια της Θάσου.

Την ακαδημαϊκή χρονιά 2018-2019 σχεδιάζει και παρουσιάζει Το Μπλε Τετράδιο, μια εκπομπή για τη γραφή και την ανάγνωση της λογοτεχνίας στο Κόκκινο Καβάλας (στους 102 και 8).